Compasiune pentru eșec - Legământul 9 - Cercurile concentrice | Slefuitorul de Diamante

Compasiune pentru eșec – Legământul 9 – Cercurile concentrice

Al 9-lea legământ, compasiune pentru eșec. Nu știu cum de majoritatea oamenilor au ajuns la concluzia că te simți bine când te bucuri de necazul altuia, mare eroare. Cine a trăit o singură dată bucuria de a ajuta un om în nevoie sau de a fi ajutat la nevoie … viata lui s-a schimbat complet, știe că aceasta este calea!

Empatizează cu necazul altuia. Eu prin obișnuiță sunt salvator, mă simt bine când ajut, uneori exagerez când ajut in sensul ca îmi dau și haina de pe mine, iar alteori ajut oameni care nu vor sa fie ajutați! Nu este bine nici în primul caz, nici în al doilea. Corect este sa te ajuți întâi pe tine, așa cum se face în avion, iti pui tu masca si apoi o pui copilului.

Dar cum ar fi o lume în care nu doar am fi in gând alaturi de cei care sunt in nevoie, daca am și actiona? O prietenă are un apartament luat in franci elvetieni plătește de peste 10 ani și a scăzut doar 3000 din credit și are de plată încă 30000 . Oare exista 3000-30000 de oameni care sa ofere fiecare între 1 și 10 franci? Astfel un vis ar fi împlinit. Ar fi un pret mare de platit de fiecare?! Sunt atâtea cazuri de “sănătate” in care mulți ne implicăm să ajutăm, dar din păcate tot este prea puțin. Dacă nu ai bani să ajuți, ajută cu timpul tău, cu mintea ta, cu experiența ta sau măcar cu mâinile tale. Lumea mea așa este.

Am ajutat mereu pe cine a avut nevoie. Cât am fost profesor am fost pentru elevii si studenții mei un sprijin. Când am avut internet-cafe, zeci de copii se antrenau gratis pentru e-sports. Ca patron ajutam cu timp liber sau cu bani orice angajat. Când am pășit în lumea ATV-ului, organizam ieșiri în natură, în care ofeream din experiența mea, mereu îl ajutam pe cel aflat în pericol, urgenta sau lipsa. Ofeream transport, reparații, piese pentru ca să vad bucurie pe fața oamenilor și nu tristețe. La volanul unui 4×4 am avut ocazia sa ajut oamenii prin a se cunoaște pe ei, prin a oferi in umanitare, dar si in situații de urgență, în lupta cu mama natura, la inundații sau ninsori masive.

Intr-o zi am creat lumea forte life, locul în care, toți ne ajutam, timp de 3 ani, am trăit în paradis, eram împlinit emoțional, puteam trăi alături de oameni frumoși si ne ajutam unii pe altii să ne trăim visul. Totul s-a terminat trist, așa am crezut atunci, am pierdut locul meu drag, dar Dumnezeu avea un plan mai mare pentru mine, sa învăț să mă ajut și pe mine, nu doar pe alții, să ajut mai multi, nu doar dintr-un colț de țară, să ajut o țară întreagă să înțeleagă că există un sistem care funcționează mereu și în care dacă tu ajuți, el întotdeauna te ajuta pe tine să-ți împlinești visele, Șlefuitorul de Diamante.

Am uitat să vă spun că într-un timp eu aveam patru mașini și evident că foloseam doar una pe rând, așa că pe una dintre ele, cea pe care dădusem cei mai mulți bani am dăruit-o unui prieten pentru ca el nu avea atunci mașină! Adevărul este ca și el apoi mi-a dăruit un obiect valoros.

Chiar în timp ce scriam, am primit o veste foarte bună, un ajutor atât de mare încât am început să râd și apoi să plâng! 

Este atat de frumos să ajuți! 

Cine ar vrea să aibă în viața lui consecințe cum ar fi: să ți se strice lucrurile, chiar şi cele noi, să fii condus și dominat de furie, să te enervezi repede, să nu găsești ajutor și esti mereu neajutorat, iar în mediul extern, să nu fii susţinut, să nu găsești ajutor, să nu poți susține pe cineva, lumea din jur să se comporte haotic, să trăiești în conflicte militare, sa afli de crime sau să cazi pradă hoților.

Ce ai de făcut? Meditația Tong Len, să cureți percepția ta negativă despre ceva, să faci rugăciune pentru binele acelei persoane, să binecuvântezi, să dai un telefon sau măcar un mesaj de susținere.

Revenim la conceptul cercurilor concentrice, ca și la o țintă cu cât nimerești mai in centru, cu atât punctajul este mai bun.

Din păcate uneori suntem pe MINUS pentru că plantăm semințe negative, proaste, rele, nedrepte pentru ca avem ganduri negative, proaste, rele, nedrepte.

Centru (semințe foarte negative): Să te bucuri pentru eșecul altei persoane, să ai dorința bolnăvicioasă de a te bucura de răul altora.

Cercuri (semințe negative): să faci comentarii ironice, “Știam eu”, “Am avut dreptate”, să citești articole în care sunt descrise problemele unor persoane publice.

Pentru a fi pe PLUS vei planta semințe pozitive, bune sau drepte.

Centru (semințe foarte bune): să ai compasiune pentru suferința unei persoane, să faci meditatia Tong Len.

Cercuri (semințe bune): să dai orice ajutor pe care îl oferi atunci când ai ocazia, să citești cărți și articole sau să vizionezi filme în care se promovează compasiunea.

“Pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea!” zicea Parintele Arsenie

About the Author Marius Dinu

Marius Robert Dinu Gazda grupului Diamond Cutter Constanta, membru fondator al clubului de vorbit in public Toastmasters Constanta, creator al proiectul “Coaching in natura cu Marius Robert Dinu".

follow me on:

A apărut cartea audio ”Șlefuitorul de diamante” !

În întreaga lume, milioane de oameni se opresc zilnic pentru a găsi în „Șlefuitorul de diamante” strategii care ii ajuta sa obțină succesul pe plan financiar și în viața personală. În doar zece ani, aceasta carte – care are la baza ințelepciunea din „Sutra Șlefuitorului de diamante”, o veche scriere tibetană – a devenit Biblia în domeniul afacerilor.

Peste 3 milioane de oameni din lumea întreagă aplica zilnic principiile din Diamond Cutter pentru a-și atinge cu succes obiectivele financiare și personale. Bazata pe Diamond Cutter Sutra – o străveche învățătura tibetana – aceasta carte a devenit o unealta moderna în business, tradusa în peste 20 de limbi și folosita pentru a crea noi businessuri de succes în toată lumea.