Vorbește cu sens - Legământul 7 - Cercurile concentrice | Slefuitorul de Diamante

Vorbește cu sens – Legământul 7 – Cercurile concentrice

În lumea în care trăim mulți dintre noi fugim, fugim de noi și suntem dispuși să umplem golul din noi cu mâncare, proaste obiceiuri și mai ales sa umplem timpul cu lucruri fără sens, bârfă, urmăritul de TV, frecatul mentei pe facebook, astfel nu respectăm al 7-lea legământ, vorbește cu sens.

In toamna lui 2014 am deschis un club de vorbit în public, Toastmasters. Ne-am adunat un grup de oameni interesați de a învăța să vorbim in public, fiecare avea motivația lui pentru care venea la club. Eu m-am dus pentru că în mintea mea erau idei frumoase și când ieșeau pe gură sunau ciudat și pentru mine, eu nu mă intelegeam pe mine, dar oricât m-aș fi agitat nimeni nu mă asculta, nici prietenii și nici familia, era dureros si am decis să învăț să comunic.

La inceput la întâlnirile săptămânale am povestit despre mine și tot spuneam eu, eu, eu …

Cu timpul am învățat că atunci când îți dorești să fii ascultat ar fi bine să vorbesti despre ce vor oamenii din fața ta, să le vorbești pe limba lor, să le oferi soluții la problemele lor, să-ți spui povestea în așa fel încât ei să învețe ceva și să îi ajute. Fără să fiu conștient am plantat frumos pe al 7-lea legământ, vorbește cu sens. Lucrurile s-au schimbat, acum sunt ascultat și urmărit cu atenție, de fiecare dată când ies în față și am ceva de spus.

Ce a dus la această schimbare? Pentru că am vorbit mereu cu sens, am respectat mereu regulile, nu am vorbit neîntrebat, nu am întrerupt, nu am pierdut timpul nimănui cu lucruri inutile care nu intereseaza pe nimeni. Am învățat și tehnici, metode, iar pentru mine clubul de vorbit în public este o poveste de succes, un mediu în care am crescut pentru ca am plantat frumos pe al 7-lea legământ.

Dacă în trecut vorbeam ca să zic ceva, acum deschid gura doar dacă am ceva cu adevărat constructiv de zis. De fiecare dată când vorbesc, spun ceva care aduce valoare în discuție. Chiar și pe facebook, nu public decât informații care mă bucura pe mine si din această stare, împărtășesc lucruri care ne ajută pe noi toți să creștem. Prefer oricând să ascult un om într-o discuție față în față, decât să urmăresc ceva printr-un ecran.

Ziceam că în mintea mea erau idei frumoase, când am învățat să tac, să ascult, să vorbesc doar cu sens, am inceput să-mi aud inima, acel glas din interior, care știe exact ce este bine pentru mine, nu pentru că inteleg, ci pentru că așa simt. Vorbitul cu sens este poarta către tine, către omul minunat care esti!

Dacă nu vrei să trăiești consecințele nerespectării acestui legământ, scăderea respectului și stimei de sine, care duc la depresie și izolare. Iar în mediul extern, oamenii să nu te ascultă, chiar dacă le spui lucruri importante, nimeni să nu te bage în seama, ca și cum nu ai nimic important de zis, fructele din piață deși iti par coapte, în realitate, nu sunt, oricat vei căuta nu vei găsi locuri de plimbare și relaxare, ai parte de multe lucruri în jur care sunt înfricoșătoare.

Ce ai de facut? Ho’oponopono (spune Multumesc! Te iubesc!), renunță total la TV și pentru o perioada la Facebook, zilnic fă meditație, yoga și oricând ai un moment liber, pune atenția pe respirație.

Revenim la conceptul cercurilor concentrice, ca și la o țintă cu cât nimerești mai in centru, punctajul este mai bun.

Pentru a fi pe PLUS vei planta semințe pozitive.

Centru (semințe foarte bune): promovează Dharma.

Cercuri (semințe bune): Spune doar lucruri care aduc valoare în viața celorlalți, să privești filme cu mesaj de crestere și emisiuni educative, să citește cărți care te învață cum să aduci valoare în viața celorlalți.

Din păcate uneori suntem pe MINUS pentru că plantăm semințe negative.

Centru (semințe foarte negative): să bârfesti pe orice temă, relații, sport, politică, viața persoanelor publice.

Cercuri (semințe negative): să privești filme si emisiuni, doar ca sa treacă timpul, să citești cărți sau reviste cu informație ne-valoroasă, să pierzi timp pe facebook cu postări care nu aduc valoare.

Hai să vorbim cu sens!

***

Legături către seria de articole despre cele 10 legăminte:

FAPTE: 1) Protejează viața, 2) Protejează proprietatea, 3) Puritate sexuală

VORBE: 4) Integritate, 5) Spune cuvinte care aduc oamenii împreună, 6) Vorbește cu blândețe, 7) Vorbește cu sens

GÂNDURI: 8) Bucură-te pentru succesul altora, 9) Compasiune pentru eșec, 10) Perspectivă corectă a realității.

About the Author Marius Dinu

Marius Robert Dinu Gazda grupului Diamond Cutter Constanta, membru fondator al clubului de vorbit in public Toastmasters Constanta, creator al proiectul “Coaching in natura cu Marius Robert Dinu".

follow me on:

A apărut cartea audio ”Șlefuitorul de diamante” !

În întreaga lume, milioane de oameni se opresc zilnic pentru a găsi în „Șlefuitorul de diamante” strategii care ii ajuta sa obțină succesul pe plan financiar și în viața personală. În doar zece ani, aceasta carte – care are la baza ințelepciunea din „Sutra Șlefuitorului de diamante”, o veche scriere tibetană – a devenit Biblia în domeniul afacerilor.

Peste 3 milioane de oameni din lumea întreagă aplica zilnic principiile din Diamond Cutter pentru a-și atinge cu succes obiectivele financiare și personale. Bazata pe Diamond Cutter Sutra – o străveche învățătura tibetana – aceasta carte a devenit o unealta moderna în business, tradusa în peste 20 de limbi și folosita pentru a crea noi businessuri de succes în toată lumea.